Tips om je eigen zadel te checken! 

 


Ik heb een aantal tips waarmee je alvast een beetje wat puntjes zelf kan nalopen! Het advies is elke 6 tot 12 maanden je zadel te laten controleren door een zadelpasser. Bij jonge paarden, of een paard in training, na een blessure, of een paard wat tijdens seizoenwisseling erg verandert qua postuur is het raadzaam het te houden op elke 4 tot 6 maanden. 

 

> Past je kopijzer? Voel met je hand zo een 2 a 3 vingers achter het schouderblad of het kopijzer van het zadel niet prikt of klemt. Is het kopijzer te krap kan je het op deze manier voelen, maar het komt ook voor dat de vorm van het kopijzer nou eenmaal niet bij het paard hoort!


> Bij de schoft van het paard moet zeker 3 a 4 vingers ruimte aanwezig zijn, houd er rekening mee dat na het aansingelen met ruitergewicht het zadel altijd nog wat zakt, is dit minder dan 2 vingers wordt het wel erg krap! 


> Het zadel mag met draagvlak niet voorbij de laatste rib van het paard komen. Achter de 18de borstwervel bevinden zich de lendenwervels hieraan zitten geen wervels meer dus dit gedeelte van de rug kan geen zadel dragen.  Dit moet dan ook  ten alle tijden vrij blijven om veel problemen te voorkomen! Een te kort zadel vinden we daar en tegen ook niet fijn, het draagvlak moet wel optimaal benut worden.


> Voel regelmatig zelf of het wol in de kussen van je zadel nog gelijk verdeeld is, zitten er oneffenheden in als hobbels of juist deuken? Of wordt de vulling wat slapper, en platter dan is het raadzaam een zadelpasser in te schakelen, en je zadel te laten controleren. Ook zie ik vaak dat de vulling scheef gereden wordt, dit kan zijn door een scheefheid van het paard maar ook van de ruiter,. Zie je dit in je zadel laat het checken!


> Het zadel moet ten alle tijden in balans liggen, het dieptepunt van het zadel moet in het midden zijn. De singelstoten moeten mooi recht in de singelgoot vallen. Van een afstandje kun je dit mooi bekijken. Word je naar voren gedrukt in het zadel, of misschien juist wel naar achteren laat dit controleren door een specialist dit is voor zowel jezelf als je paard erg oncomfortabel en wellicht klopt de boommaat van het zadel niet. 


> Wat ook erg belangrijk is, dat is de wervelkolom. Deze moet mooi vrij liggen zodat het paard optimaal kan bewegen, maar ook hier geldt weer dat het ook niet te breed moet zijn, en het draagvlak niet optimaal word benut


Ligt je zadel niet helemaal lekker ga er niet zomaar een bontje, of een pad onderleggen. Een pad of een bontje kan een oplossing zijn maar vaak zie ik dat er helemaal geen ruimte voor is onder het zadel, dus het probleem alleen maar erger maakt dan verhelpt. Als je dit soort dingen wilt gebruiken moet er ruimte voor zijn onder je zadel, een bontje kan een zadel wel een hele boommaat krapper maken dus houd hier rekening mee!


Wat zijn typsiche tekenen van een slecht passend zadel?


 > Wanneer het zadel voor over komt, of juist achterover omdat tijdens het rijden en het zadel dus niet in balans is. Dit kan zich ook uiten in klapperen aan de achterzijde, of het juist drukken in de rug van de kussens. 


 

 
  

 

 
 
 
E-mailen
Map
Instagram