Een zadelpasconsult


Reageert je paard boos bij het opzadelen of rijden? Zakt het zadel naar links of juist rechts? Heeft het paard moeite met buiging? Ziet je zwellingen of witte haren op de rug? Heeft het paard atrofie plekken rond de schoft/rug? Staakt het paard ineens? Dan is het heel raadzaam een zadelpasconsult in te plannen!Wat kun je verwachten bij een zadelpasconsult?


schoft meten_1
schoft meten_1
kopijzer meten
kopijzer meten
curve nemen
curve nemenAllereerst begin ik met een anamnese waarin ik diverse vragen stel, zodat ik alles te weten kan komen over  het paard maar ook de ruiter om alles zo goed mogelijk te kunnen beoordelen.


Ik bekijk altijd eerst naar de bouw van het paard, controleer de rug, de stand van de schouder,  het bekken, en de bespiering. Vervolgens neem ik eventuele zwellingen, atrofie, of drukplekken ook mee in de palpatie.


Mocht het nodig zijn,  wil ik het paard even monsteren, of zien lopen onbelast aan de longe. Hier moet dus wel een mogelijkheid toe zijn.


Ik doe altijd een uitgebreide check aan het zadel. Hierbij controleer ik de veiligheid van het zadel, slijtage, of de boom heel is, het kopijzer intact is, en loop ik alles even na.


Het paard wordt opgemeten door middel van een flexicurve, en ik maak een template welke ook bewaard wordt, en er is een kopie van beschikbaar om zelf te bewaren.


Het zadel wordt beoordeeld, op het paard zowel in stilstand als onder ruitergewicht, en we zullen een stukje rijden om dit goed te kunnen beoordelen. Hierbij wordt bekeken naar de maat van het kopijzer, of de curve van de boom goed bij de rug van het paard past, of alles mooi aansluit, de lengte van het zadel, maar ook de kussens komen ruim aan bod. Om dit goed te kunnen beoordelen wil ik het paard ook liefst even met de ruiter zien rijden. Met hele jonge of onbeleerde paarden passen we dit uiteraard een beetje aan. Uiteraard zijn er ook andere uitzonderingen, passen we hierbij het consult aan de situatie. 


Mochten er aanpassingen nodig zijn aan de vulling en/of moet het zadel worden bijgevuld doe ik dit ter plekke meteen. We kunnen daarna direct samen kijken wat voor werking dit heeft tijdens het rijden, en zo nodig kan ik nog wat aanpassen om het te perfectioneren. 


Er is in een pasconsult uiteraard ook ruimte andere zadel-opties te testen. Mocht je eigen zadel niet meer aangepast kunnen worden, of moet er een nieuw zadel aangeschaft worden, kan ik je daar uiteraard ook advies in geven wat de opties zijn, en waar je eventueel zelf naar op zoek kan. Je krijgt na een consult altijd een kopie mee van de template, maten, en bevindingen. 


Ben je op zoek naar een nieuw zadel, zullen we tijdens dit consult de opties bespreken, passen en testrijden met een Demo zadel. Op dit moment heb ik de merken Massimo, Edix, Letek en Tekna.


Om een consult voor te bereiden kun je vast de volgende dingen doen. Zet je paard vast klaar, even poetsen, en vooral schoon en droog. Leg vast je zadel klaar, maar ook je rijspullen. Zorg vol voldoende licht, en voor gelegenheid te kunnen monsteren indien nodig, en uiteraard even te kunnen rijden! Houd er rekening mee dat een pasconsult, en het eventueel aanpassen even de tijd kost meestal 1 tot 1,5 uur per consult. 


 

 
 
 
E-mailen
Map
Instagram