nn.

Tips om je eigen zadel te checken! 

Ik heb een aantal tips waarmee je alvast een beetje wat puntjes zelf kan nalopen! Het advies is elke 6 tot 12 maanden je zadel te laten controleren door een zadelpasser. 

 * Past je kopijzer? Voel met je hand zo een 2 a 3 vingers achter het schouderblad of het kopijzer van het zadel niet prikt of klemt. Is het kopijzer te krap kan je het op deze manier voelen, maar het komt ook voor dat de vorm van het kopijzer nou eenmaal niet bij het paard hoort! Bij de schoft van het paard moet zeker 3 a 4 vingers ruimte aanwezig zijn in de kamer.

*  Het zadel mag met draagvlak niet voorbij de laatste rib van het paard komen. Achter de 18de borstwervel bevinden zich de lendenwervels hieraan zitten geen wervels meer dus dit gedeelte van de rug kan geen zadel dragen.  Dit moet dan ook vrij blijven om veel problemen te voorkomen! Een te kort zadel vinden we ook niet fijn, het draagvlak moet wel optimaal benut worden zodat de druk van de ruiter mooi verdeelt word over de paarden rug. 

* Voel regelmatig zelf of het wol in de kussen van je zadel nog gelijk verdeeld is, zitten er oneffenheden in als hobbels of juist deuken? Of wordt de vulling wat slapper, en platter dan is het raadzaam een zadelpasser in te schakelen, en je zadel te laten controleren. Ook zie ik vaak dat de vulling scheef gereden wordt en ze dus aan beide kanten niet meer gelijkmatig is.

* Wat ook erg belangrijk is, dat is de wervelkolom. Deze moet mooi vrij liggen zodat het paard optimaal kan bewegen, maar ook hier geldt weer dat het ook niet te breed moet zijn, en het draagvlak niet optimaal word benut


Wat zijn typsiche tekenen van een slecht passend zadel?

* Wanneer het zadel voor over komt, of juist achterover omdat tijdens het rijden en het zadel dus niet in balans is. Dit kan zich ook uiten in klapperen aan de achterzijde, of het juist drukken van de kussen achterop de rug van het paard. 

* Het schuiven van je zadel naar links of juist rechts.

* Schuurplekken, drukplekken of witte haartjes

* Gedrag van het paard als singelnijd, zadelnijd, bokken, staken of juist vluchten.  

 
  

 

E-mailen
Map
Instagram